vrijdag 29 november 2013

Werk vinden dat bij je past


 
De voorbije week deed ik een zoekopdracht voor iemand die graag haar ‘ideale job’ wil vinden. Ideaal in de zin van: aansluitend op de eigen waarden en talenten. Het thema is mij niet vreemd, en ik dacht spontaan terug aan een boek dat ik tijdens mijn loopbaanonderbreking graag gelezen heb: “Werk vinden dat bij je past” van Roman Krznaric.

Ik vond ondertussen ook een interessant filmpje waar Roman tijdens een spreekbeurt zijn boek zelf mooi samenvat. Het duurt 16:35 min. om precies te zijn, maar voor de lezers met haast: een samenvatting van een samenvatting!



 60% van de mensen in het Westen zijn niet tevreden over hun job. Heb jij ook (af en toe) het gevoel dat jouw job niet helemaal bij jou past? Hier volgen een aantal ideeën die je hierbij kunnen helpen:

Verward en overspoeld door al die keuzemogelijkheden?
Helemaal normaal! Het werkt niet alleen verlammend, maar we zijn ook gewoon heel bang om de verkeerde keuzes te maken. De boodschap hier: aanvaard deze gevoelens, maar zet toch door.

Wees voorzichtig met persoonlijkheidstests
Baseer je carrièreswitch niet enkel op zo’n tests, want ze kunnen misleidend zijn. Zo kan de uitkomst nogal eens verschillen naargelang het tijdstip dat je zo'n test invult. 

Oefening
Stel je 3 parallelle universums voor. In elk heb je een jaar om een job uit proberen naar keuze. Waar zou jij voor gaan?

Presteren in de hoogte of in de breedte
Of anders gezegd: wil je een specialist zijn of een generalist?
In het Westen focussen we vooral op het ‘expert’ zijn, maar voor mensen met uiteenlopende talenten of vele interesses kan dit beklemmend werken. Is dit voor jou ook het geval? Denk eens na over volgende opties:
  • combineer verschillende jobs/functies tegelijkertijd, ook wel ‘portfoliowerker’ genoemd
  • wordt ‘seriële specialist (doe de ene specialistische job na de andere)

Zicht op jouw waarden en talenten

Wil je voldoening op lange termijn in jouw job? Zorg dat de inhoud overeen komt met jouw waarden en talenten.
 
Zoek de ‘flow-ervaring’ op
Je bent in een staat van ‘flow’ wanneer je volledig opgaat in jouw bezigheden. Je hebt dan bv. geen besef meer van tijd & plaats.
Tip: start een flow-dagboek gedurende 1 maand en reflecteer elke dag over:
  • heb ik een flow-ervaring gehad vandaag?
  • wat was ik toen precies aan het doen? 

Eerst handelen, dan nadenken
Ervaar de dingen in de praktijk:
  • vrijwilligerswerk
  • een aantal dagen meedraaien op de werkvloer. Inspiratie van eigen bodem: Laura Van Bouchout testte 30 jobs uit op één jaar tijd. In haar boek kan je er alles over lezen. 
  • vertak: behoud je eigen job, en experimenteer in de rand (bv. geef yogales in het weekend)

Hebben jullie nog andere tips? Deel ze hier!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten