donderdag 26 december 2013

Nieuw jaar, nieuwe voornemens: deel 2

Mijn vorig blogbericht ging over hoe je best een voornemen formuleert: nl. in functie van wat jou precies motiveert om te veranderen (preventie vs. promotiefocus). Maar dan begint het avontuur natuurlijk nog maar net, om effectief aan de slag te gaan en nadien ook vol te houden hebben we… wilskracht nodig. Een thema waar heel veel interessante lectuur over bestaat, o.a. “Wilskracht” van Roy F. Baumeister & John Tierney. Mijn reis doorheen dit boek was er één van vele nieuwe ontdekkingen, en uiteraard sta ik dan te popelen om ze te delen met jullie!

Hoe werkt wilskracht eigenlijk?

Twee basisprincipes om boven je bureau, aan de frigo, of een andere plek te hangen waar meestal veel beroep wordt gedaan op jouw wilskracht:

  1. Wilskracht is als een spier: hij raakt vermoeid als je hem gebruikt
  2. Dezelfde voorraad wilskracht wordt voor allerlei verschillende taken (*) gebruikt
(*) beslissingen nemen, het dessert overslaan, aan dat saaie verslag beginnen, geduld hebben met je kinderen, enz.

Gek genoeg, zelfs als je een tijdje hebt kunnen weerstaan aan een verleiding, maar dan toch toegeeft: je verbruikt wilskracht! Blijkbaar is de inspanning bepalend, en niet de uitkomst. Ook toegeven aan genoegens die je niet leuk vindt, kosten wilskracht (een doordenkertje!).

Klinkt allemaal niet zo hoopgevend hé? Gelukkig er is ook goed nieuws: we kunnen onze ‘wilskracht-spier’ trainen en zo onze voorraad wat groter maken voor als we het nodig hebben. Nog een aanmoedigend gegeven is dat zelfbeheersing oefenen in één aspect van je leven, leidt tot verbeteringen in alle aspecten van jouw leven. Er is dus iets ‘besmettelijks’ aan.


Waar hou je best rekening mee voor je aan je grootste plannen begint?

Een goude regel is: overschat jouw wilskracht niet. Je beperkt je dus best tot één goed voornemen. Niemand heeft genoeg wilskracht voor een hele lijst. M.a.w.: stoppen met roken én minder willen eten is geen goed plan!

Wat kan helpen om planningsoptimisme te voorkomen:

  • dwing jezelf naar in het verleden behaalde resultaten te kijken
  • vraag anderen je plannen te beoordelen

Wat kunnen we doen om meer wilskracht te kweken?

  • Wilskracht verbruikt glucose, m.a.w. voorzie je altijd van voldoende ‘brandstof’, bij voorkeur langzame suikers. Je kan dus echt niet veel van jezelf vragen of verwachten met een lege maag. Een speciale noot voor de vrouwen: in de premenstruele fase verdwijnt de glucose naar de eierstokken: weg wilskracht, hallo drang naar zoete dingen!
  • Slaap voldoende: dit zorgt voor een betere verwerking van glucose én tegelijkertijd heb je er minder behoefte aan. Een uitgeruste wil = een sterkere wil!
  • Besteed aandacht aan netheid. Onderzoek toont aan dat je bv. na het zien van een rommelig bureau minder zelfbeheersing aan de dag legt. Nu kan je denken: ‘maar dan is al mijn wilskracht al opgebruikt aan het opruimen en schoonmaken!’ De kracht van ordelijke gewoonten zit hem eigenlijk op lange termijn: doordat het min of meer een automatisch proces wordt, vraagt het weinig of geen wilskracht meer.
  • Oefen eerst met kleine voornemens: je hersenen laten wennen aan het stellen en bereiken van kleine doelen helpt je de grote doelen te bereiken.
  • Vergroot je ‘wilskracht-uithoudingsvermogen’: dit kan je doen aan de hand van dagelijkse oefeningen, zoals bv. rechtop zitten; je linkerhand gebruiken voor routinehandelingen; enz. Zolang het oefeningen zijn die je gewoontegedrag veranderen, werkt het! Je zou dit kunnen inbouwen als een soort conditietraining voor je aan het echte werk begint.

Had je al een lijstje opgemaakt voor het nieuwe jaar? Dan wens ik veel plezier in het schrappen… tot je dat éne voornemen overhoudt dat je wilskracht-reserve ook werkelijk aankan!

In het derde en laatste deel van deze reeks rond voornemens geef ik jullie een overzicht van de beste tips uit “Wilskracht”, over hoe je het jezelf wat makkelijker kan maken. Zodat jouw voornemen langer stand houdt dan tot Carnaval :-) Blijven lezen dus!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten